Toiduvärvidest, vol.2 – pulbervärvid

Toiduvärvidest esimesena peatusime pastavärvidel, mis sobivad ideaalselt kõikide muditavate-lahtirullitavate masside värvimiseks (sh suhkrumass, martsipan, modelleerimismass, lillepasta) ja joonistamiseks, aga ka glasuuride ja kreemide toonimiseks.

Täna võtame vaatluse alla pulbervärvid.

Pulbetoiduvärve kasutatakse peamiselt:

  1. Suhkru- ja martsipanililledele tõetruu välimuse andmiseks ja erinevate kaunistuste toonimiseks.
    Selleks puista väike kogus pulbrit värvitopsi kaane sisse või majapidamispaberile – nii saad paremini kontrollida kasutatavat kogust ja üleliigse pintslilt eemaldada. Tupsuta pulbrit vajalikul määral otse soovitud pinnale. Alusta imeväikesest kogusest, sest vajadusel saad pulbrit alati juurde lisada. Tumedate või väga erksate toonide saamiseks värvi martsipan või suhkrumass kõigepealt pastavärviga sarnast tooni ja alles seejärel pintselda tekstuuri ja realistlikuma tulemuse saavutamiseks üle pulbervärviga.
    Soovitame investeerida kvaliteetsetesse pintslitesse (sh lamedaotsalisse, millega on hea toonida kroonlehtede servi). Hoolitse pintslite eest hästi – puhasta neid kohe peale kasutamist ja hoia neid eraldi karbis, et harjased ei saaks muljuda ega oleks kokku pressitud. Sel juhul teenivad need Sind aastaid.
    PS! Veendu, et Sinu pintslid ei satu laste kätte. Peale guašš- või vesivärvidega maalimist muutuvad need hetkega kasutuskõlbmatuks (ei tohi enam kasutada toiduainetega).
  2. Joonistamiseks, lahustades pulbri eelnevalt läbipaistvas alkoholis (viin, džinn, piiritus) või toidus kasutada lubatud isopropanoolis (teise nimega isopropüülalkoholis). Soovitame kindlasti kasutada vee asemel alkoholi, et suhkur ei lahustuks. Igal juhul pead hoolsalt jälgima, kui palju alkoholi / vett kasutad – hoia suhkrumassi ja martsipani pind nii kuivana kui vähegi võimalik. Kõige parem on kasutada värvi segamiseks paletti ja vedeliku lisamiseks pipetti.
    Joonistamiseks sobib suurepäraselt ka kondiitriglasuur (confectioners glaze) – see aitab värvil kuivades kõige paremini suhkrumassi / martsipani külge haakuda. Alkohol lihtsalt aurustub ja värv võib maha kuluda.
  3. Martsipani värvimiseks, segades pulbri martsipani hulka. Käte määrdumise vältimiseks võid kasutada kummikindaid või sõtku pulber martsipani hulka kilekotis. Suhkrumassi me pulbriga värvida ei soovita, selleks sobib paremini pastavärv.
  4. Valge šokolaadi värvimiseks, segades pulbri sulatatud massi hulka. Šokolaadi ei tohi mingil juhul toonida vett sisaldavate toiduvärvidega. Pastavärvidest sobivad vaid need, mis ei sisalda koostisosana vett. Müüakse ka spetsiaalseid õlibaasil värve, kuid kui Sa ei soovi nendesse eraldi investeerida, on pulbervärvid väga hea valik.

Pulbervärve on saadaval väga erineva kontsentratsiooni ja intensiivsusega. Seetõttu tasub neid kõigepealt väikesel proovitükil katsetada. Üldjuhul on pulbervärvid vähem kontsentreeritud kui pastavärvid (v.a. mõned tööstuses kasutatavad pulbervärvid). Kõiki värve saab omavahel segada, luues nii ohtralt erinevaid toone. Heledamate värvitoonide saamiseks sega pulbri hulka valget pulbervärvi.

Sädelevad pulbervärvid

Sädelusega pulbervärve kasutatakse enamasti kahel moel:

1. Pulbrit pintseldatakse otse soovitud pinnale. Tulemus jääb sädelevam kui alkoholis lahustatud pulbri puhul, kuid värv kulub kiiremini.

2. Pulber lahustatakse eelnevalt kanges läbipaistvas alkoholis (viin, džinn, piiritus) või toidus kasutada lubatud isopropanoolis (teise nimega isopropüülalkoholis). Kasutades kondiitriglasuuri saab veelgi säravama metalliktooni.

PS! Pintsli puhastamine peale kondiitriglasuuri kasutamist on paras peavalu, seda tuleb teha kohe peale kasutamist. Kõige parem on kasutada spetsiaalset puhastajat (glaze cleaner).

Sädelusega pulbervärvid sobivad kõikidele kaunistustele, mille soovid särama lüüa – proovi värvida näiteks liblikaid, väikeseid tähekesi või lilli. Neid võib omavahel või teiste pulbervärvidega segada ja luua nii hulgaliselt uusi toone. Kui soovid värve heledamaks muuta, vali segamiseks üks kahest pulbrist: pärlvalge või lumehelves.

Comments are closed.