Pulgakoogid – uus trend nii meil kui mujal!

 

Suhkrukunst õpetas 13.01.2012 ilmunud Naistelehes pulgakooke valmistama. Kui magasid ajakirja ostmiseks õige hetke maha, saad meie tähelepanekuid ja nõuandeid lugeda siit:


Magusad kingipakid ja tassiküpsised

Tänased ideed on välja pakkunud meie hea koostööpartner Städter Saksamaalt.

Magusad kingipakid

Kui tavaliselt lisatakse piparkooke kingikotti, siis sel aastal kaunista nendega hoopis pakid väljaspoolt või kasuta neid nimesiltidena.

Pildil on kasutatud jääkristalli ja suusataja piparkoogivorme.

Tassiküpsised

Teine väga vahva idee on serveerida küpsiseid või piparkooke külalistele tee- või kohvitassi küljes. Nende valmistamine on imelihtne. Vajaliku sälgu saab piparkooki lõigata ka noaga, kuid tehes korraga suurema hulga küpsiseid, on lihtsam kasutada spetsiaalset vormi.

Kasuta meie jõulupakkumist ning osta pühadepakendis tassiküpsiste valmistamise komplekt soodushinnaga!

Rikkalik jõulukook


Täpselt aasta tagasi õpetasime Naistelehe lugejatele jõulukoogi valmistamist. Kuna teema on jälle aktuaalne, räägime sellest siingi.

Paljudes riikides üle kogu maailma võetakse jõuluootuses ette aeganõudev torditegu. Rohkelt kuivatatud puuvilju ja pähkleid sisaldav mahlane kook on traditsiooniliseks jõuluküpsetiseks näiteks Suurbritannias, Jaapanis, Bahamal, Filipiinidel ja USA-s. Enamasti küpsetatakse kook valmis 4-6 nädalat (aga võib ka juba 3 kuud!) enne jõule ning seda immutatakse aeg-ajalt rummi, brändi või šerriga. Kook muutub seistes aina mahlasemaks ja saavutab täidlasema maitse. Tagumine aeg kook ahju panna on nädal enne pühi.

Aasta tähtsaimal pühal ei koonerdata koostisainetega ning kooki lisatakse ohtralt head ja paremat. Kuivatatud puuvilju, pähkleid ja maitseaineid võib vastavalt oma soovile asendada, kuid üldkogustest tasub siiski kinni pidada.

Anname retsepti, mida ise kasutame, kuid netiavarustest võid lisaks leida veel tuhandeid alternatiivseid variante. Vali endale sobivaim ja asu nobedasti küpsetama – mida varem kook ahju saab, seda parem on lõpptulemus. Kui Sul endal on juba imehea puuviljakoogi retsept olemas, jaga seda meiegagi!

 

RIKKALIK JÕULUKOOK

Koostisained:

1 suur apelsin
1 kg erinevaid rosinasorte (nt 500 g seemneteta rosinaid, 250 g sultani rosinaid, 250 g korinte)
85 g kuivatatud datleid või ploome
150 g kuivatatud suhkrustatud kirsse
kuni pool pudelit tumedat rummi (võib asendada värskelt pressitud apelsinimahlaga)
250 g melassisuhkrut* (võib asendada pruuni suhkruga)
250 g toasooja võid
4 suurt muna
250 g jahu
¼ tl soola
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl kaneeli
0,5 tl muskaatpähklit
0,5 tl kardemoni
50 g jahvatatud mandleid
50 g tükeldatud metsapähkleid
Kaunistamiseks aprikoosidžemmi, martsipani ja suhkrumassi

* Melassisuhkur on niiske, pehme ja peeneteraline rafineerimata roosuhkur. Toore suhkrusiirupi suure sisalduse tõttu on see värvilt tumedaim ja rikkaliku maitsega. Traditsiooniline suhkur jõuluküpsetistesse ja –pudingitesse ning tumedatesse puuviljakookidesse.

 

Valmistamine:

1.   päev

Päev enne küpsetama asumist tuleb puuviljad likku panna. Selleks kalla suurde kaussi rosinad, tükelda datlid või ploomid, poolita suhkrukirsid ja riivi apelsinikoor väga peeneks. Kalla puuviljad üle 150 ml rummi ja 1 apelsinist pressitud värske mahlaga.

PS! Alkohol aurustub küpsetades täielikult, kuid kes ei soovi alkoholi kasutada, võib selle asendada 150 ml värskelt pressitud apelsinimahlaga. Sega ettevaatlikult läbi. Kata kauss puhta köögirätikuga ja jäta ööpäevaks seisma. Aeg-ajalt tasub puuvilju segada, et vedelik neisse ühtlaselt imbuks.

 

2.   päev

Sel päeval tasub rohkem aega varuda, sest kook küpseb ahjus mitmeid tunde.

  1. Valmista ette 22-24 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm, kattes vormi põhja ja küljed kahekordse küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 160C kraadini (pöördõhuga ahjus 140C).
  2. Vahusta või ja suhkur kohevaks. Lisa ükshaaval munad.
  3. Sõelu teises kausis kokku jahu, sool ja maitseained ning lisa siis ettevaatlikult taignale. Sega lusikaga läbi. Viimasena lisa jahvatatud ja väiksemateks tükkideks hakitud mandlid-pähklid ning puuviljasegu. Sega taigen õrnalt ühtlaseks.
  4. Aseta taigen ettevalmistatud koogivormi, silu pealt ühtlaseks ja kata segu kahekordse küpsetuspaberiga. Paberi võid julgelt vastu tainast suruda.
  5. Küpseta kooki 2 tundi. Seejärel testi küpsust kokteiltikuga, mis peab koogist välja võttes jääma täiesti puhtaks. Juhul, kui küpsetis pole lõplikult valminud, pikenda küpsemisaega 10 minuti kaupa.
  6. Lase koogil vormis täielikult jahtuda.
  7. Võta 2 spl rummi ning kalla see koogile. Pakenda jahtunud kook küpsetuspaberisse, seejärel fooliumisse ning aseta õhukindlalt suletavas nõus jahedasse.

5. päev kuni 3 päeva enne koogi serveerimist

Mahlase ja rikkaliku maitsega koogi saamiseks tuleb seda regulaarselt immutada. Traditsiooniliselt tehakse seda alkoholiga, kuid võib julgelt asendada ka apelsinimahlaga. Immutamise intervallid sõltuvad koogi valmistamise hetkest – kui pühadeni on veel 2-3 kuud aega, tehakse seda iga 2 nädala tagant. Valmistades koogi ca kuu enne pühi, tuleb seda immutada kord nädalas. Viimasele hetkele jäänud kooki immutatakse 2-3 päeva tagant. Viimane immutuskord on 3 päeva enne koogi serveerimist.

Immutamiseks paki kook lahti ja torka sellesse augud, millesse kalla umbes 2-3 spl vedelikku. PS! Kontrolli käega, kas kook on piisavalt pehme ja mitte liigselt läbi vettinud. Sellest oleneb ka täpne vedeliku kogus. Keera kook igal järgmisel immutuskorral teistpidi, nii valgub vedelik ühtlaselt kogu kooki.

Jõululaupäev

Pikka aega pühasid oodanud kook saab end lõpuks näidata! Atraktiivse välimuse andmiseks kaetakse Inglismaal kook nii martsipani kui suhkrumassiga. Paks ja tugev kiht aitab peita kõik ebakumerused ja annab koogile viimistletud ilme. Võid valida ka ühe katetest või puistata puuviljakoogi üle röstitud mandlilaastude, kookoshelveste või muude kaunistustega.

Martsipani ja/või suhkrumassiga tordi katmiseks lisa 2-3 spl aprikoosidžemmile ca 1 spl vett ning kuumuta keemiseni. Määri kook seguga ühtlaselt kokku. Rulli martsipan lahti ja aseta koogile, lõika servad ühtlaseks. Määri martsipanile õhuke kiht džemmi ja kata suhkrumassiga. Kaunista vastavalt soovile.

Teeme koos magusad mõtted teoks!

Detsembrikuus on põhjust tihedamini meie blogisse kiigata, kuna oleme ette valmistanud suurema hulga söödavaid kaunistusi, kingitusi ja jõulumaiustusi, mida teiega jagada soovime. Loodame siiralt, et leiate siit üht-teist järele proovimiseks ja oma lähedaste rõõmustamiseks.

Ärge unustage hiljem meiega oma kogemusi ja fotosid jagada, kui mõni meie magusatest mõtetest katsetamist vääris. Oleme väga tänulikud.

PS! Fotol nähtava piparkoogikuuse valmistamise õpetuse leiate Kodukirjast 12/2010 ja äsjailmunud raamatust “Jõulud”.

Tähelepanu toiduvärvide kasutajad!

Meil on teile häid uudiseid!

Tänasest kehtivad uued ja tunduvalt soodsamad hinnad kogu värvivalikule. See õnnestus tänu usinatele tellijatele, kes tõstsid müügimahud vajalikule tasemele, et tootjatelt parem hind saada. Nüüdsest oleme lisaks Sugarflairi ja PME toiduvärvidele ka Rainbow Dust Coloursi ametlikuks maaletoojaks Eestis. Sealt jõuab kuu jooksul kohale kogu söödavate värvide valik (96 erinevat värvitooni pulbrina, sädeleva pulbrina ja viltpliiatsitena).

Testime hetkel ka looduslikke vee- ja õlibaasil vedelvärve, mis loodame esimesel võimalusel Teieni tuua! Jälgige infot!

Aabitsatordi võistlus 7.septembrini!

Ilusat kooliteed kõigile õppuritele ja iseõppijatele!

Ärge siis unustage tänase tähtpäeva tordipilti meie Facebooki seinale riputamast või info@suhkrukunst.ee mailiaadressile saatmast (kuni 07.09). Vihjeks nii palju, et võitja saab auhinnaks toote, mida veel meie e-poest osta ei saa, mis annab võimaluse uut juurde õppida ja on oma kategoorias maailma suurim. Mõista-mõista, mis see on… Vastuse anname 8. septembril :) . Kutsu ka oma sõpru pilte saatma!

Kui endal pea ideedest tühi, võta šnitti teistelt ja vaata raamatukujulisi torte siit.

Aabitsatort 1.septembriks!

19. augusti Naistelehes ilmus Suhkrukunsti õpetus kiire ja lihtsa Aabitsatordi tegemiseks. Kõikide nende vahel, kes meie idee järgi 1.septembriks raamatutordi valmistavad ja pildi meile saadavad (e-mailitsi, Facebooki või posti teel), loosime välja üllatusauhinna!

Hääd meisterdamist!

 

UUS TOODE! – Šokolaadi struktuurplaadid

Meil on rõõm teada anda, et Suhkrukunsti jõudsid müügile šokolaadi struktuurplaadid!

Plastikust plaatidesse on pressitud sügav muster, mille abil saab valmistada erilisi, reljeefse pinnaga šokolaadist kaunistusi. Eksklusiivsed ja professionaalidelt kõrge hinnangu saanud plastlehed sobivad ka harrastajatele, kuna nende kasutamine ühevärvilise šokolaadiga on imelihtne. Kogenumad ja rohkem jännata viitsivad tordikaunistajad võivad neid kasutada ka mitmevärvilistena.

PS! Struktuurplaate saab kasutada ka suhkrumassiga!

Kasutusviisid šokolaadiga:

1. Kalla šokolaad ühtlaselt struktuurplaadile, lase 10 minutit külmikus taheneda ja eemalda kile. Kasuta šokolaadi vastavalt soovile.

2. Lõika alusplaat soovitud kujuga, kata šokolaadiga ja silu spaatli abil ühtlaseks. Kohe, kui šokolaad hakkab kristalliseeruma, painuta soovitud asendisse. Lase külmikus 10 minutit taheneda ning eemalda siis kile.

3. Kata pralineed šokolaadiga ja aseta küpsetusplaadile. Vajuta väiksemateks tükkideks lõigatud struktuurkiled koheselt kerge survega kommide peale. Lase 10 minutit külmikus taheneda ning eemalda siis plaat šokolaadi küljest.

NB! Ühte plastikust plaati saab kasutada mitmeid kordi.

 

Kasutamine suhkrumassiga:

1. Aseta tekstuurplaat lahtirullitud suhkrumassile.

2. Rulli kergelt taignarullile vajutades üle plaadi.

3. Eemalda tekstuurplaat ja aseta mass tordile või lõika välja soovitud kujuga kaunistused.

Tordialused Suhkrukunstist!

Suhkrukunstil on hea uudis! Meie kaudu on nüüd võimalik rentida ja osta imekauneid tordialuseid. Muuda tähtsad sündmused veelgi pidulikumaks ja tule tutvu pakkumistega: ettetellimisel tordialused ja laosolevad tordialused. Valik täieneb veelgi.

Kõiki meil müüdavaid aluseid on võimalik ka rentida. Lähema info saamiseks palume meiega ühendust võtta.

Šokolaadi mustrikiled, vol.3

Täna lisandus meie tootevalikusse uue disainiga mustrikilesid. Itaalias valmistatud kõrge kvaliteediga kiled on 30×40 cm suurused ja ei sisalda asovärve. Mõeldud professionaalidele, kuid sobivad ka koduseks kasutamiseks.

Lisame mõned pildiread tootjapoolsete õpetustega.

Uued üldtingimused!

Alates tänasest, 1.juunist 2011, kehtivad Suhkrukunsti e-poes uued Müügi-ostulepingute üldtingimused. Selle kohaselt tuleb vormistada eraldi tellimused laosolevale ja ettetellimisel kaubale, kui soovite laosolevad tooted varem kätte saada. Muul juhul saadame kogu kauba korraga hetkel, kui ettetellimisel tooted on Eestisse jõudnud.
PS! Juhul, kui tulete kauba järele ise, saate laosoleva kauba kätte nagu varemgi (võtame Teiega ühendust, kui tellimus on komplekteeritud).
Olime sunnitud vastava muudatuse tegema seoses SmartPOSTi ja ELS Kullerteenuse hindade tõusuga.

Kuid… pole halba ilma heata. Rõõmustada võivad kõik need, kelle tellimused ületavad 100 euro piiri. Nimelt alandasime tasuta kohaletoimetamise määra 125 eurolt 100 eurole!

Hääd ostlemist soovides,
Suhkrukunsti meeskond

Toiduvärvidest, vol.2 – pulbervärvid

Toiduvärvidest esimesena peatusime pastavärvidel, mis sobivad ideaalselt kõikide muditavate-lahtirullitavate masside värvimiseks (sh suhkrumass, martsipan, modelleerimismass, lillepasta) ja joonistamiseks, aga ka glasuuride ja kreemide toonimiseks.

Täna võtame vaatluse alla pulbervärvid.

Pulbetoiduvärve kasutatakse peamiselt:

  1. Suhkru- ja martsipanililledele tõetruu välimuse andmiseks ja erinevate kaunistuste toonimiseks.
    Selleks puista väike kogus pulbrit värvitopsi kaane sisse või majapidamispaberile – nii saad paremini kontrollida kasutatavat kogust ja üleliigse pintslilt eemaldada. Tupsuta pulbrit vajalikul määral otse soovitud pinnale. Alusta imeväikesest kogusest, sest vajadusel saad pulbrit alati juurde lisada. Tumedate või väga erksate toonide saamiseks värvi martsipan või suhkrumass kõigepealt pastavärviga sarnast tooni ja alles seejärel pintselda tekstuuri ja realistlikuma tulemuse saavutamiseks üle pulbervärviga.
    Soovitame investeerida kvaliteetsetesse pintslitesse (sh lamedaotsalisse, millega on hea toonida kroonlehtede servi). Hoolitse pintslite eest hästi – puhasta neid kohe peale kasutamist ja hoia neid eraldi karbis, et harjased ei saaks muljuda ega oleks kokku pressitud. Sel juhul teenivad need Sind aastaid.
    PS! Veendu, et Sinu pintslid ei satu laste kätte. Peale guašš- või vesivärvidega maalimist muutuvad need hetkega kasutuskõlbmatuks (ei tohi enam kasutada toiduainetega).
  2. Joonistamiseks, lahustades pulbri eelnevalt läbipaistvas alkoholis (viin, džinn, piiritus) või toidus kasutada lubatud isopropanoolis (teise nimega isopropüülalkoholis). Soovitame kindlasti kasutada vee asemel alkoholi, et suhkur ei lahustuks. Igal juhul pead hoolsalt jälgima, kui palju alkoholi / vett kasutad – hoia suhkrumassi ja martsipani pind nii kuivana kui vähegi võimalik. Kõige parem on kasutada värvi segamiseks paletti ja vedeliku lisamiseks pipetti.
    Joonistamiseks sobib suurepäraselt ka kondiitriglasuur (confectioners glaze) – see aitab värvil kuivades kõige paremini suhkrumassi / martsipani külge haakuda. Alkohol lihtsalt aurustub ja värv võib maha kuluda.
  3. Martsipani värvimiseks, segades pulbri martsipani hulka. Käte määrdumise vältimiseks võid kasutada kummikindaid või sõtku pulber martsipani hulka kilekotis. Suhkrumassi me pulbriga värvida ei soovita, selleks sobib paremini pastavärv.
  4. Valge šokolaadi värvimiseks, segades pulbri sulatatud massi hulka. Šokolaadi ei tohi mingil juhul toonida vett sisaldavate toiduvärvidega. Pastavärvidest sobivad vaid need, mis ei sisalda koostisosana vett. Müüakse ka spetsiaalseid õlibaasil värve, kuid kui Sa ei soovi nendesse eraldi investeerida, on pulbervärvid väga hea valik.

Pulbervärve on saadaval väga erineva kontsentratsiooni ja intensiivsusega. Seetõttu tasub neid kõigepealt väikesel proovitükil katsetada. Üldjuhul on pulbervärvid vähem kontsentreeritud kui pastavärvid (v.a. mõned tööstuses kasutatavad pulbervärvid). Kõiki värve saab omavahel segada, luues nii ohtralt erinevaid toone. Heledamate värvitoonide saamiseks sega pulbri hulka valget pulbervärvi.

Sädelevad pulbervärvid

Sädelusega pulbervärve kasutatakse enamasti kahel moel:

1. Pulbrit pintseldatakse otse soovitud pinnale. Tulemus jääb sädelevam kui alkoholis lahustatud pulbri puhul, kuid värv kulub kiiremini.

2. Pulber lahustatakse eelnevalt kanges läbipaistvas alkoholis (viin, džinn, piiritus) või toidus kasutada lubatud isopropanoolis (teise nimega isopropüülalkoholis). Kasutades kondiitriglasuuri saab veelgi säravama metalliktooni.

PS! Pintsli puhastamine peale kondiitriglasuuri kasutamist on paras peavalu, seda tuleb teha kohe peale kasutamist. Kõige parem on kasutada spetsiaalset puhastajat (glaze cleaner).

Sädelusega pulbervärvid sobivad kõikidele kaunistustele, mille soovid särama lüüa – proovi värvida näiteks liblikaid, väikeseid tähekesi või lilli. Neid võib omavahel või teiste pulbervärvidega segada ja luua nii hulgaliselt uusi toone. Kui soovid värve heledamaks muuta, vali segamiseks üks kahest pulbrist: pärlvalge või lumehelves.

Uudis!

Meie e-poes on nüüd toodete kommenteerimise võimalus! Kirjuta oma kogemustest, kiida-laida, esita küsimusi ja/või saa tänu teiste tagasisidele toodete kohta rohkem infot. Kommentaare saad lugeda ja kirjutada tooteinfo lehe allosas:

Toiduvärvidest, vol.1 – pastavärvid

Toiduvärve on saadaval väga erineval kujul – vedelana, pastana, geelina, pulbrina, spreina, viltpliiatsitena… Kas neil kõigil on sarnased omadused? Kas need sobivad kasutamiseks kõikide materjalidega? Millise(d) värvi(d) peaksin valima?
Need küsimused vaatluse alla võtamegi.

Esimesena peatume pastavärvidel.

Pastavärvid on lihtsalt ja mitmeti kasutatavad ning saadaval laias valikus värvitoonides. Ideaalselt sobivad need suhkrumassi, martsipani, modelleerimismassi, šokolaadimassi, lillepasta ja muude muditavate-lahtirullitavate masside värvimiseks. Pastaga saab toonida ka kreeme ja glasuure, kuid nende osas peab arvestama mõningaid piiranguid:

- Segades suhteliselt paksu konsistentsiga pastavärvi kreemi või glasuuri hulka, tasub hoolega jälgida, et see korralikult lahustuks ega jätaks segusse värvitükke. Vastasel korral võib kaunistamise käigus tabada ebameeldiv üllatus – tulemus on ebaühtlane ning värv võib väiksema avaga tülle üleüldse ummistada. Mida suurem on värvitava aine kogus, seda raskem on ühtlast tulemust saavutada.

- Kui soovid valmistada kuninglikust glasuurist peeneid pritskaunistusi, mis peavad kuivama kivikõvaks, pead jälgima pastavärvi koostisaineid. Juhul, kui leiad sealt glütserooli, on targem valida pulbervärv. Nimelt kaitseb glütserool liigse kuivamise eest ega lase glasuuril kivikõvaks taheneda. Küll aga sobib ja on hea glütserooli sisaldavat värvi kasutada tordi, muffinite või küpsiste katmiseks mõeldud tuhksuhkruglasuuris.

- Lillepasta puhul võib probleemiks saada suure koguse värvi lisamine, mis takistab samuti massi kuivamist. Kasutades värvi vähesel määral, näiteks pastelsete toonide saamiseks, ei juhtu midagi.

Värvide segamine

Pastavärve omavahel segades saab luua lõpmatult palju värvitoone. Katseta esialgu väikesel proovitükil, kuidas värvid omavahel toimivad ja asu alles siis õiget massi värvima. Nii väldid materjali raiskuminemist, sest saadav värvitoon sõltub mitmest asjaolust:

- Toiduvärvide segamine ei ole nii lihtne kui kunstitunnis õpitu, sest kasutatavad pigmendid pole kõik puhast tooni

- Tulemus sõltub ka materjalist – kasutades ühtsama värvitooni lumivalgel suhkrumassil, naturaalvalgel martsipanil või võikreemil, võib resultaat oluliselt erineda. Näiteks sinise toiduvärvi lisamine kollakale martsipanile võib anda roheka varjundiga lõpptulemuse.

Pea meeles, et pastavärvid on väga kontsentreeritud koostisega. Värvi saab juurde lisada alati, kuid liiga tumedat tooni heledamaks muuta on raske või isegi võimatu. Värvimiseks kasuta kokteiltikku (iga kord uut!), lisades värvi vähehaaval. Arvestada tasub ka sellega, et värv intensiivistub kuivades. Seega halva üllatuse vältimiseks lase värvitud testitükil üleöö seista (kui võimalik). Järgmisel päeval saad vaadata, kas oled lõpptulemusega rahul.
Samuti tasuks värvitud massil lasta üleöö seista juhul, kui suhkrumass / martsipan on värvi lisamisest ja suurest sõtkumisest muutunud väga pehmeks. Paki mass kilesse ja sellega koos minigrip-kotti. Seistes muutub mass pisut kuivemaks ja seda on lihtsam töödelda.

Väldi värvimise ajal puhta värvi sattumist kätele. Kõige lihtsam on kasutada üht kolmest meetodist:

1. Kanna värvimise ajal kindaid

2. Hõõru kätele 100% tahket taimerasva, mis kaitseb neid ja teeb hiljem värvi mahapesemise lihtsamaks

3. Sõtku mass enne värvimist elastseks ja pehmeks. Vajuta mass lamedaks ja kanna värv kokteiltiku abil selle keskele tehtud süvendisse. Proovi massi töödelda nii, et värv keskosast välja ei imbu. Juhul, kui soovid ühtlast värvitooni, lõika peale värvimist rull pooleks ja veendu ega keskele pole jäänud tumedamaid laike. Kui aga soovid tekitada marmorefekti, lõpeta massi töötlemine enne värvi lõplikku segunemist.

Kontrastsete ja tumedate värvitoonide saavutamine on suhteliselt ajakulukas ning suure koguse massi värvimine ka füüsiliselt raske töö – see on põhjuseks, miks erksavärviliste suhkrumasside / martsipanide ost valmiskujul on nii populaarne. Eriti raske on ise saavutada täiesti musta ja säravalt kontrastseid värvitoone.

Joonistamine

Pastavärve saab kasutada ka joonistamiseks. Võrreldes vedelvärvidega on plussiks asjaolu, et need ei sisalda vett ja värv katab suhkrumassi / martsipani ühtlasemalt. Kuna vees hakkab suhkur sulama, võib vedelvärvide (või veega segatud pastavärvide) puhul värv massil liigselt laiali valguda. Meie soovitame parima tulemuse saavutamiseks lahustada pasta läbipaistvas alkoholis (viin, džinn, piiritus) või toidus kasutada lubatud isopropanoolis (teise nimega isopropüülalkoholis). Kõige lihtsam on segamiseks kasutada värvipaletti, alkoholi võtmiseks pipetti ja pastavärvi jaoks kokteiltikku. PS! Alkohol aurustub kiiresti ja seda võib kasutada ka lastetortidel.
Pikemalt peatume toiduvärvidega joonistamisel edaspidi.

Kuigi pastavärvide kasutamisel on mõningaid piiranguid, peame neid toiduvärvidest kõige universaalsemaks.

Šokolaadi mustrikiled, vol.2

Mustrikilesid saab kasutada ka suhkrumassiga. Harjutada on hea lahtirullitud massil, vilumuse tekkides võid sama korrata otse tordil.

Vaja läheb:

- suhkrumassi
- šokolaadi mustrikile(sid)
- mittenakkuvat rullimisalust
- küpsetuspaberit
- triikrauda

1. Rulli suhkrumass mittenakkuval alusel lahti. Veendu, et mass pole aluse külge kinni jäänud, puista sellele vajadusel veidi tuhksuhkrut.

2. Aseta sama suurusega šokolaadikile suhkrumassi peale nii, et muster jääb allapoole. Kile peale aseta küpsetuspaber. Libista aeglaselt sooja triikrauaga (kõige madalamal kuumusel) üle küpsetuspaberi. Piilu servast, kas muster on ühtlaselt suhkrumassile kantud. Kui ei, triigi veel.

3. Eemalda küpsetuspaber ja seejärel ettevaatlikult kile. Lase suhkrumassil pisut seista, sest koheselt katsudes võib muster laiali minna. Vormi massist soovitud kujuga kaunistused või kata sellega kogu tort.

 

Šokolaadi mustrikiled

Suhkrukunsti saabusid uudistootena müügile šokolaadi mustrikiled, mida on lihtne kasutada ning mille abil saab maiustustele omanäolise ja piduliku ilme anda.

Tegemist on pehmete kilelehtedega, mida on töödeldud kakaovõiga ja millele on toiduvärvide abil prinditud muster. Neid saab kasutada igat värvi šokolaadiga. Heledamad mustrid jäävad ilusamad tumedal šokolaadil, tumedamad mustrid jällegi heledal pinnal. Suhkrukunstis müügil olevad lehed on 25×40 cm suurused ja neid saab ise lõigata sobivasse mõõtu. Alljärgnevalt leiad kasutusjuhendi ja mõned ideed.

Kasutamiseks vajad:

- meelepärase mustriga kile(sid)
- küpsetuspaberit, alumiiniumfooliumit või silikoonalust
- spaatlit
- kuvertüüri, šokolaadi või Wilton Candy Melts nööpe
- soovi korral läikespreid

Kuvertüür ehk glasuurimisšokolaad ei vaja eelnevat tempereerimist ja on koheselt valmis kasutamiseks. Enamasti nööpidena müüdav toode jääb peale tahkumist kenasti läikima. Tavaline šokolaad tuleks sarnase läike saavutamiseks eelnevalt tempereerida, mille õnnestumiseks on vajalik suhkrutermomeeter. Alternatiivina võib kasutada tavalist šokolaadi ning valmis maiustus üle piserdada läikespreiga. Candy Melts nööbid on sarnased kuvertüürile, kuid sisaldavad kakaovõi asemel taimseid õlisid.

Tordi kaunistamine

Mustrilise šokolaadiga võid katta nii terve tordi kui ka ainult ääred. Meie otsustasime tordi üleni šokolaadi sisse peita.

1. Mõõda ära tordi kõrgus ja ümbermõõt. Juhul, kui soovid tordi katta puuviljade või muu kõrgema kattega, arvesta ka seda. Ümbermõõdule lisa paar-kolm sentimeetrit, et ei peaks kilet otsast otsani šokolaadiga katma.
Lõika mustrikilest välja vajalike mõõtudega tükk. Kui tordi ümbermõõt on suurem kui 40 cm, lõika välja mitu ühekõrgust riba ning kinnita liitekoht teibiga kile siledal poolel.

2. Aseta kile (mustrikiht pealpool) küpsetuspaberile või fooliumile.  Sulata šokolaad mikrouunis või veevannil. Viimase puhul jälgi hoolega, et šokolaadi hulka ei satuks piisakestki vett ega veeauru – see muudab šokolaadi kasutuskõlbmatuks. Kalla sulanud segu mustrikilele ja määri spaatli abil ühtlaselt laiali. Lase šokolaadil pisut taheneda (ca 6-10 minutit), kuid ära jäta liiga kauaks seisma. Muidu võib šokolaad tordile tõstes pragunema hakata.

3. Libista spaatliga kile alt läbi, et puhastada ääred üleliigsest šokolaadist. Tõsta mustrikile üles ja pane kiiresti tordile ümber. Jälgi, et šokolaad haakuks igalt poolt kreemi külge (tupsuta pisut sõrmedega). Kinnita liitekoht teibiga. Tõsta tort külmkappi ja lase šokolaadil täielikult kõveneda (vähemalt pool tundi).

4. Eemalda kile. Juhul, kui soovid tordi üleni mustrilise šokolaadiga katta, pead valmistama ka “kaane”. Selleks lõika mustrikilest välja neljakandiline tordi läbimõõdust pisut suurem tükk. Kata kile sulatatud šokolaadiga ja lase pisut taheneda. Seejärel lõika tordiringi, lahtikäiva vormi või noa abil välja õiges mõõdus ring. Hoia külmkapis kuni täieliku tahenemiseni. Seejärel eemalda kile ja tõsta valmis “kaas” tordile.

5. Pritsi tordi ääred tähekujulise tüllega ja lisa soovi korral muidki kaunistusi. Ongi valmis!

Küpsised

1. Lõika mustrikilest välja küpsisest pisut suuremad ruudud. Kasta küpsised ükshaaval sulatatud šokolaadi ja lase üleliigsel kogusel ära valguda.


2. Tõsta kileleht küpsisele muster allpool ja tupsuta sõrmega õrnalt, kuni õhumullid on kadunud ja kogu kile on šokolaadi külge haakunud.


3. Lase seista või aseta mõneks ajaks külmkappi. Eemalda kile.
4. Alternatiivina võid teha nii: kalla šokolaad mustrikilele ja aseta hetkeks külmikusse (kuni šokolaad pole enam kleepuv, aga mitte veel kõva). Mõõda ära küpsise läbimõõt ja lõika sama suuruse küpsisevormiga välja šokolaadiketas. Lase külmikus täielikult hanguda ja aseta seejärel küpsisele. Liimimiseks kasuta sulatatud šokolaadi.

Kaunistused

1. Kalla šokolaad mustrikilele ja aseta korraks külmikusse. Õige konsistentsiga šokolaad ei kleepu enam, aga on veel piisavalt elastne. Kui šokolaad jõuab liigselt tahkestuda, hakkab see lõikamisel pragunema ja murduma.
2. Ühetasaste kaunistuste tegemiseks lõika noa või küpsisevormide abil välja soovitud kujundid: nt pressi ümmarguse küpsisevormiga ring ja  selle seest omakorda väiksema vormiga ring. Saad auguga kettad, mis sobivad magustoitude kaunistamiseks. Jäta kaunistused toatemperatuurile tahenema või kiirenda protsessi külmkapis. Kui kaunistused on täiesti kõvad, eemalda mustrikile.


3. Kui soovid krusse, laineid vm sarnaseid kaunistusi, lõika mustrikilest välja väiksemad tükid. Kui šokolaad on kilele asetades kergelt tahenenud, keera kile soovitud asendisse. Lase täielikult kõvastuda ja eemalda ettevaatlikult kile.
4. Ebakorrapäraste kujundite saamiseks lase mustrikilele kallatud šokolaadil täielikult taheneda ja eemalda kile. Murra šokolaadist tükke ja aseta tordile, muffinile või muule maiustusele.

PS! Muster kandub üle kuumuse mõjul, seega kasuta parima tulemuse saamiseks alati äsja sulatatud šokolaadi. Jahtunud šokolaad ei pruugi anda soovitud tulemust.

PS! Mustrikilesid saab kasutada ka suhkrumassil. Sellest aga juba eraldi juhendis.

Head katsetamist!

Muffinid-muffinid!

Märtsikuu jooksul toimub Suhkrukunstis kampaania, milles osalejad võivad võita endale Wiltoni imekauni papist muffinialuse. Valida saab 4 aluse vahel:

Loosimises osalevad kõik kliendid, kes on märtsikuu jooksul ostnud paberist muffinivorme või iluümbriseid. 1 komplekt muffinivorme / iluümbriseid annab 1 hääle. Mida rohkem vorme ostad, seda rohkem hääli kogud. Ja veel – saates meile oma lemmikmuffinite retsepti aadressil info@suhkrukunst.ee või Facebooki fännilehele, lisame Sulle veel 1 hääle! Loosimine toimub aprilli alguses. Kõik vajaliku muffinite küpsetamiseks leiad siit.

Suhkrukunsti lemmikud – Mustvalged muffinid

Toorjuustutäidis:
225 g toorjuustu (toatemperatuuril)
65 g suhkrut
1 suur muna
1/2 tl naturaalset vaniljeekstrakti 

Šokolaadipõhi:
200 g jahu
200 g pruuni suhkrut
30 g kakaopulbrit
1 tl söögisoodat
1/4 tl soola
240 ml vett
80 ml toiduõli
1 spl 5%-list äädikat
1 tl naturaalset vaniljeekstrakti

Valmistamine:

1. Eelkuumuta ahi 175 kraadini, valmista ette muffinivorm.
2. Tee valmis toorjuustutäidis: hõõru või mikserda toorjuust siledaks. Lisa suhkur, muna ja vaniljeekstrakt ning sega kreemjaks. Pane kõrvale.
3. Šokolaadipõhi: Sõelu kokku jahu, pruun suhkur, kakaopulber, sooda ja sool. Sega teises kausis omavahel vesi, õli, äädikas ja vaniljeekstrakt. Tee kuivainete keskele auk ja kalla sinna vedelad ained. Sega võimalikult lühidalt. Jaga tainas 12 muffinivormi.
4. Tõsta või pritsi otsaku abil iga vormi keskele umbes 2 spl toorjuustusegu. Vormid võid ääreni täita. Küpseta umbes 25 minutit, kuni toorjuustutäidis on muutunud kuldseks ja šokolaaditainas katsudes vetrub.
5. Jahuta enne serveerimist. Koogikesed säilivad külmkapis 3-4 päeva.

Suhkrukunsti blogi nüüd avatud!

Hea suhkrukunsti huviline!

Meil on hea meel teatada, et tänu Teie aktiivsele tagasisidele sooviga saada rohkem infot meie toodete kohta, samuti nõuandeid, nippe ja retsepte õnnestunud maiustuste valmistamiseks, jagame nüüdsest oma kogemusi ja teadmisi läbi vastavatud blogi. Kõik Teie ettepanekud, arvamused ja kommentaarid on jätkuvalt teretulnud.

Teeme koos oma magusad mõtted teoks!
Suhkrukunsti meeskond